Zimowe smaki Końskowoli

zimowe smaki końskowoliZimowe smaki Końskowoli – pod takim hasłem, 5 grudnia br. odbył się konkurs kulinarny, którego organizatorem był Gminny Ośrodek Kultury w Końskowoli.

Uczestniczkami konkursu były członkinie lokalnych kół gospodyń wiejskich oraz innych, nieformalnych stowarzyszeń skupiających miłośników lokalnych przysmaków z Końskowoli, Witowic i Chrząstówka.

W konkursie wzięło udział trzynaście potraw z czterech kategorii: dania mięsne, dania z ryb, dania jarskie oraz ciasta.

W kategorii dań mięsnych zwyciężyła pieczona kaczka nadziewana pęczakiem, wykonana przez panią Sylwię Skwarek. Za najlepsze danie z ryb jury uznało tatar ze śledzia, przygotowany przez Stowarzyszenie Aktywna Wieś Witowice. W kategorii dań jarskich zwycięzcą okazały się świąteczne rydze przygotowane przez panią Małgorzatę Rułkę, zaś najlepszym ciastem ogłoszono jabłkowe róże w cieście francuskim, upieczone przez panią Magdalenę Ogórek.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali upominki, a zwycięzców wyróżniono nagrodami.

Konkurs rozstrzygnęło jury w składzie: Monika Dudzińska (dyrektor GOK w Końskowoli), Zbigniew Pacholik (prezes LGD „Zielony Pierścień”), ks. Konrad Piłat (proboszcz z Końskowoli), Jarosław Wawer (kucharz z restauracji „Gospoda pod Różą” w Końskowoli) oraz przedstawicielki Urzędu Gminy w Końskowoli i lokalnej społeczności.

źródło: www.zielonypierscien.pl